Saunatips

ENKELE EENVOUDIGE VUISTREGELS

Sauna kan u nooit beloven dat u zich naderhand als herboren voelt zonder het naleven van enkele regels. Trek bijvoorbeeld minstens twee of drie uur uit voor een bezoek aan uw sauna. Een saunabad levert slechts goeie resultaten af als je het neemt in alle rust. Alleen dan profiteert u immers optimaal. Vermijd ook om met een volle maag een saunabezoek af te leggen…

Voorbereiding:

Ontdoe u eerst van alle kledij en trek een badjas aan. Neem daarna uw badhanddoek mee naar de sauna. Een toiletbezoek voordat u zich doucht is onontbeerlijk. In de douche gebruikt u flink warm water en zeep (omdat hygiëne in de sauna van uitermate groot belang is). Vermijd om koud na te douchen. Droog u vervolgens goed af. Een droge huid komt sneller tot zweten.

a

Saunagang:

Deze kent een opwarmfase en een fase van afkoeling.
Voor de opwarmfase legt u uw droge handdoek neer op de bank. Leg u vervolgens neer op buik of rug als er plaats is in de saunacabine. Indien dit niet mogelijk is, dan neemt u plaats met met opgetrokken knieën. De opwarmfase duurt gemiddeld 8 à 12 min., met een uitloopmogelijkheid van 15 min. Overschrijd dit maximum liever niet. Langer in de saunacabine blijven is een onnodige extra belasting van het lichaam, die afbreuk doet aan het nuttig effect van het saunabad. De laatste 2 à 3 min. gaat u rechtop zitten, zodat de voeten een bank lager komen dan het zitvlak.

Dan kan uw bloedsomloop zich weer instellen op een verticale lichaamshouding.

De afkoelingsfase moet ongeveer even lang duren als het opwarmen. Even de buitenlucht in en dan flink doorademen. Het is vooral de bedoeling om terug flink wat zuurstof op te doen teneinde uw luchtwegen verkoeling te bezorgen.
Het geniet de voorkeur om rond te lopen en niet te blijven stilstaan.

Daarna afspoelen met behulp van koud water:

  • Slang
  • Koude douche
  • Dompelton (max 1 min)

Het EIGENLIJKE effect van de sauna

Hart en bloedvaten:
  • Training van de vaatspieren.
  • Verbetering van de doorbloeding.
Luchtwegen:
  • Betere doorbloeding.
  • Meer afgifte van slijm.
  • Stimulatie van de ademhaling.
  • Mensen met astma: overleg met uw arts!
Stofwisseling:
  • Ondersteuning van de afvoer van toxines.
  • Afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem)
De huid:
  • De huidtemperatuur stijgt tot boven de 40° C. maar de inwendige temperatuur verandert weinig.
  • Hogere weerstand tegen infecties.
  • Positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel m.n. op de hormoonklieren en de psychische conditie.
  • De huid vernieuwt zich sneller doordat er huidschilfers losraken. Zo wordt de huid zachter en soepeler.
  • Het verouderingsproces van de huid wordt even vertraagd.
  • Mensen met een ernstige huidziekte raadplegen best eerst hun dermatoloog.
Spieren:
  • Ontspanning van de spieren.
Spijsvertering:
  • Ondersteunt regelmatige darmwerking.
  • Vermindert de neiging tot verkramping van maag en darmen.
a
a

DOEL

Het voornaamste effect van een saunabad is zonder twijfel de krachtige doorbloeding. De huid maar ook de inwendige organen worden sterk doorbloed door impulsen in de bloedsomloop.
Het tweede effect is de ontspanning van de spieren en het zweten. Dit gebeurt zonder enige lichamelijke inspanning. Je kan dus stellen dat een saunabad niet inspannend maar juist ontspannend werkt.
Een saunabad zorgt er ook voor dat men minder gevoelig wordt voor grote temperatuurverschillen. Men is beter bestand tegen koude maar ook tegen extreme warmte.

SAUNAPRINCIPE

Sauna berust op de wisselwerking tussen hete lucht en koud water. Het gaat erom warm en koud zo af te wisselen dat het voor het lichaam zo plezierig en gezond mogelijk is.

a

Ontwikkeling van warmte in de sauna:

Hoogte Temperatuur Vochtigheidsgraad
laagste bank 50° C. 20 tot 60 %
Middelste bank 65° C. 10 tot 20 %
Hoogste bank 80° C. 5 tot 10 %
Plafond 100° C. 2 tot 5 %

De mens en zijn waterhuishouding:

Normale Lichaamstemperatuur 37 ° C. Lichaam werkt normaal.
Verhoogde lichaamstemperatuur > 37 ° C. Lichaam produceert zweet om af te koelen.
Verlaagde lichaamstemperatuur < 37 ° C. Lichaamstimuleert de doorbloeding om op te warmen.

Niet bang zijn voor koud water:

De warmte die bij het opwarmen wordt opgenomen, dringt voornamelijk door in de huid en de buitenste organen. Deze worden op deze manier extra doorbloed. Bij het afkoelen met koud water wordt de overbodige warmte van de huid “afgespoeld”. De poriën trekken weer dicht en het verwarmde bloed stroomt op volle kracht naar de rest van het lichaam. Dit geeft een prettig en verfrissend gevoel.
Je geeft als het ware een training aan je lichaam. Bovendien bouw je een weerstand op tegen winterkwalen.

SWEAT … IS HEALTHY

Vochtbalans in het lichaam

Het door het lichaam geproduceerde zweet verdampt in de lucht. Zo regelt het lichaam zijn lichaamstemperatuur, die immers, onafhankelijk van de buitentemperatuur, steeds rond de 37°C gehouden moet worden. Hoe droger de lucht rondom het lichaam is, des te sneller verdampt het zweet.
De aanmaak en afscheiding van zweet speelt een doorslaggevende rol bij het handhaven van deze belangrijke vloeistofbalans. Daarom wordt de huid ook wel de “derde nier” genoemd.

Na de sauna een drankje nuttigen…

Tijdens een saunabeurt verliest u lang niet zoveel zweet als bij een zware lichamelijke inspanning of topsport, dus is het niet nodig meteen het zout weer te vervangen, maar wel het vocht. Even een drankje dus! Veel water drinken is gezond!

UW LEEFTIJD

Sauna voor kinderen
Vanaf 4 jaar kunt u een kind een saunabad laten nemen. Laat een kind echter voor zijn tiende levensjaar niet alleen vertoeven in een sauna. Een saunabezoek heeft ook voor kinderen een heilzame werking. Ze worden gehard en zijn beter bestand tegen infecties. Bloot zijn wordt bovendien beschouwd als “gewoon” waardoor kinderen beter opgewassen zijn tegen de overdreven nadruk die de maatschappij legt op seksualiteit. Nerveuze kinderen zullen een betere nachtrust vinden. De inslaaptijd wordt verkort en de doorslaaptijd wordt verlengd. Ook concentratieproblemen schijnen er door af te nemen.

Sauna voor ouderen
Wie gewend is om regelmatig naar een sauna te gaan, hoeft deze gewoonte niet stop te zetten als men een jaartje ouder wordt.

ZWANGERSCHAP

Het is een fabeltje dat zwangere vrouwen de sauna moeten vermijden. Gezonde vrouwen met een normale zwangerschap kunnen met een gerust hart naar de sauna. Vanaf de vierde maand is een bezoek aan de sauna een prima aanvulling op zwangerschapsgymnastiek.
Bij diverse onderzoeken is gebleken dat in de saunacabine, als de hartslag van de aanstaande moeder versnelt, ook de hartslag van de baby versnelt. Maar dat is niets verontrustends. Dat gebeurt ook bij fietsen, traplopen en sporten. Allemaal zaken die zwangere vrouwen zonder bezwaar kunnen doen.
Op het einde van de zwangerschap (de laatste 4 à 6 weken) is enige voorzichtigheid bij het nemen van een dompelbad en bubbelbad aan te raden, omdat er al enige ontsluiting kan zijn zou (theoretisch) de kans op infectie kunnen toenemen.
Wie helemaal op zeker wil spelen, zou de eerste 3 maanden kunnen afzien van een saunabezoek. In deze periode is de gevoeligheid van de zich ontwikkelende vrucht voor invloeden van buitenaf het sterkst. Het is sterk aan te raden om uw arts te raadplegen voor deskundig advies.

ASTMA

Astma kan zowel een gunstig als negatief effect hebben bij gebruik van een saunabad. Raadpleeg daarom ook eerst even je arts.

BLOEDDRUK

Uw bloeddruk is niet altijd constant. Hij stijgt als u zich opwindt of zenuwachtig maakt. Hij daalt als u slaapt of als u rustig en onspannen bent. Maar wat gebeurt er met uw bloeddruk in de sauna? Door de hoge temperatuur in de saunacabine worden de bloedvaten wijder. Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Hoe hoger die bloeddruk is, hoe meer hij zal dalen. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaatjes worden weer nauwer of sluiten zich. Het bloed heeft weer een kleiner stroomgebied en een grotere weerstand. Met als gevolg dat de bloeddruk stijgt.
Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. Sauna heeft dus een regulerende invloed op uw bloeddruk. Sauna is gezond, ook voor je bloeddruk, maar de regels goed hanteren is zeer belangrijk.

HARTPATIENT? / REUMA

Indien je hartpatiënt bent of spataders hebt, kan de belasting voor je bloedvaten misschien te veel zijn. Raadpleeg daarom eerst even je arts!
Ook bij reuma werkt sauna in sommige gevallen positief en soms ook negatief, afhankelijk van het type reuma dat je hebt. Ook hier is het advies van je reumatoloog nodig!